keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

tiivistelmä 12.4. keskustelusta

Tiivistelmä

Globaalistunut kulutuskulttuuri ja autenttisuus

Autenttisuudesta puhuttaessa on ruoka hyvä esimerkki sen ollessa niin merkityksellinen osa kulttuureja.

Onko ikinä ollutkaan autenttista ruokakulttuuria?

Asiaan on kaksi näkökulmaa, kaksi koulukuntaa. Toisen (sosiologinen) näkemys on, ettei ole olemassa mitään autenttista, vaan kaikki on sosiaalisesti rakentunutta. Toisen koulukunnan näkökulman mukaan esimerkksi tarpeeksi kaukaa menneisyydestä voi löytyä autenttisuus.

Mikä on autenttista ruokaa Suomessa?

Riisipiirakka? Riisipiirakan ainesosa riisi ei ainakaan ole autenttinen suomalainen ruoka-aine. ”Autenttisiksi” ruuiksi määritellään yleensä joko eliitin suosimat (juhla)ruoat ja herkut, kuten riisipiirakka, tai kansanomaiset, jokapäiväiset ruuat. Ylipäätään autenttista voi olla sellainen ruoka, joka sijoittuu maantieteellisesti tietyn alueen sisälle. Autenttisuus voi myös olla muinaisjäänne, historiallinen reliikki. Monesti myös jokin erikoisuus nostetaan autenttiseksi. Paikallisuus on kova sana autenttista etsittäessä: esim. ”aidot” Esterin letut.

Autenttisuus on nykyaikana kaupallistettu hyvin tehokkaasti. Kuitenkin kaupallistetut ”autenttisuudet” ovat joutuneet tekemään paljon kompromisseja sopiakseen tietyn asiakaskunnan tarpeisiin.

-ideologinen mielikuvien taso → Coca-cola on ”real thing”, vaikka tosiasiassa sen taustalla löyhä moraali.

-kulutus on lähes aina johonkin ideologiaan liittyvää!

-esim. kiinalaiselta tai intialaiselta ravintolalta odotetaan edes jotain ”autenttista”. Edes muiden vastaavien ravintoloiden keskuudessa. Pelkkä ruoka ei ehkä riitä; kokemukseen liittyy mm. musiikki, lautaset jne.

-Ravintolan tulee olla autenttinen, ei niinkään ehkä ruuan.

-antropologiassa puhutaan "pizza-efektistä" kun siirtolaisten mukana jokin kulttuurin elementti muuttuu ja palaa takaisin alkuperäisestä hyvinkin poikkeavana.

”Autenttiset” ruuat ovat symboleja, joiden tarkoitus on tehdä heterogeenisestä massasta yhteneväinen.

2 kommenttia:

 1. Hyvin ennätitte poimia pääpointit rönsyilevästä keskustelusta!

  Autenttisuus nousee esille niin tieteessä kuin populaarikulttuurissakin. Törmäsin juuri laitoksemme kasvatin, Tero Karjalaisen, kolumniin nimeltä "Lämpimät terveiset Kanarialta", joka käsittelee autenttisuuden merkitystä matkailussa. Kolumni on luettavissa alla olevassa osoitteessa.

  http://www.ksml.fi/mielipide/kolumnit/l%C3%A4mpim%C3%A4t-terveiset-kanarialta/551432

  VastaaPoista
 2. Näkyyköhän niitä autenttisia aterioita täällä?
  http://www.ylakaupunginyo.fi/component/content/article/1-uutiset/307-laehetae-ateriakuvasi-arkilautanen-valokuvanaeyttelyyn/

  Eikun vaan kaikki nyt kuvaamaan!
  "Voit osallistua näyttelyyn lähettämällä kuvan valmistamastasi päivällisestä, aamiaisesta, välipalasta tai muusta arkisesta ruoka-annoksesta."

  VastaaPoista